Zijn houtblokken voor schoorsteenreiniging veilig?

Hoewel houtblokken voor het vegen van schoorstenen in theorie werken, kan het gebruik ervan ernstige problemen veroorzaken binnen uw schoorsteensysteem. Sla in plaats daarvan het schoorsteenveegblok helemaal over en laat een professionele schoorsteenveger uw schoorsteen schoon houden - en uw gezin veilig. Creosootstammen zijn speciaal ontworpen om de creosoot en restteer af te breken, waardoor uw kansen op een schoorsteenbrand worden verkleind. Zet nooit een creosoot veegblok in een brandend vuur.

Zodra het logboek brandt, laat het dan met rust. Door het te porren of hout aan het vuur toe te voegen, kan het te heet branden. Nadat de vlammen zijn afgestorven, blijft het blok roken, dus houd de demper open. Schoorsteenvegende logboeken kunnen uw schoorsteen niet reinigen, maar ze kunnen hun plaats hebben in uw algemene onderhoudsschema voor schoorstenen.

Laten we eens kijken hoe veegboomstammen u en uw schoorsteenveger daadwerkelijk kunnen helpen. Creosoot Logs werken eraan om de creosoot los te maken en het gemakkelijker te maken om uw schoorsteen schoon te maken. Deze houtblokken zijn echter geen vervanging voor een grondige schoorsteenveger. Volgens het Chimney Safety Institute of America zijn creosootstammen effectieve producten wanneer ze worden gebruikt in combinatie met een professionele schoorsteenveger.

Hoewel het belangrijk is om routinematig professionele schoorsteenvegers te plannen met een lokale professional, zijn creosootstammen effectief in het onderhouden van een schoner rookkanaal tussen reinigingen, waardoor ze nuttig zijn om in de buurt te hebben. Een schoorsteen aangekoekt in creosoot is een brandgevaar en mag nooit worden genegeerd, maar het verwijderen van al die smurrie kost meer dan zeep en water. Een Creosoot Sweeping Log (CSL) bevat mineralen die actief helpen om de creosoot en teer uit te drogen, wat vervolgens het risico op brand vermindert en de huiseigenaar nog steeds in staat stelt om tijdens het reinigingsproces te genieten van de voordelen van hun vuur. Nadat u een open haardreinigingslogboek hebt verbrand en vervolgens gewoon brandhout blijft verbranden, werken de chemicaliën ongeveer twee weken op de creosoot.

Wanneer u de CSL aansteekt met een lucifer, begint de verbranding de verbindingen in het logboek af te breken, waardoor de reinigingschemicaliën in het rookkanaal vrijkomen. Het blijft zich ophopen bij elke brandende stam en wordt een dikke, teerachtige, licht ontvlambare stof in overmatige hoeveelheden. Er is geen vervanging om uw schoorsteen minstens één keer per jaar te laten reinigen en inspecteren door een erkende professional. Om het risico op neergang te minimaliseren, verbrandt u een vuur met gewoon hout, en nadat deze brand is gestorven, plaatst u het schoorsteenreinigingslogboek op de hete sintels.

Daarom wordt haardliefhebbers die van houtverbranding houden geadviseerd om hun schoorstenen elk jaar te laten reinigen in een poging de creosootopbouw te verwijderen en een tragedie te voorkomen. Schoorsteenvegers, gecertificeerd door de CSIA reinigen, inspecteren en repareren schoorstenen, want schoorstenen slijten immers net als andere delen van uw huis. Een ervaren schoorsteenveger doet veel meer dan alleen het schoonmaken van uw open haard en het rookkanaal van de open haard. Volgens het Chimney Safety Institute of America is het mogelijk dat je een schoorsteenbrand had kunnen hebben en het niet eens hebt gerealiseerd.

De zorg is niet alleen brandpreventie, maar ook vanwege de zure aard van roet, teer en creosoot, afzettingen die mogen achterblijven en schade aan het rookkanaal van de schoorsteen.