Waarom zou je je schoorsteen schoonmaken?

Door uw schoorsteen schoon te houden, kunt u huisbranden voorkomen, zo eenvoudig is het. Er is geen „harde en vaste vuistregel” over hoe vaak u uw schoorsteen moet reinigen. Een onderzoek door een ervaren schoorsteenveger is de enige manier om erachter te komen of uw schoorsteen, of het nu metselwerk of metaal is, moet worden schoongemaakt. Het zijn niet echt de boomstammen die veel doen, maar de chemicaliën erin.

Sommige „schoorsteenvegende logproducten beweren te helpen bij het vertragen van de opbouw van creosoot, en sommigen van hen doen dat. Degenen die enigszins effectief zijn in het onderhouden van uw schoorsteen tussen reinigingen, bevatten chemicaliën die vergelijkbaar zijn met de chemicaliën die worden gebruikt door schoorsteenvegers voor professionele reinigingen. Als u de „kleine lettertjes voor deze logboeken leest, zult u zien dat de chemicaliën die erin zijn ingebed zijn gelabeld „kunnen (het operatieve woord) creosoot met maar liefst 60 procent verminderen. De Washington Public Fire Educators Association weerlegt dit echter door de volgende verklaring te publiceren.

Telkens wanneer u hout verbrandt in uw open haard of houtkachel, worden teer en creosoot (licht ontvlambaar) gevormd en na verloop van tijd opgebouwd aan de binnenkant van uw schoorsteen. Volgens de National Fire Protection Association (NFPA) Standard 211, „Schoorstenen, open haarden en ventilatieopeningen moeten minstens één keer per jaar worden geïnspecteerd op deugdelijkheid, vrijheid van afzettingen en correcte speling. Reiniging, onderhoud en reparaties moeten indien nodig worden uitgevoerd. In de fabriek gebouwde haarden moeten worden geveegd wanneer zich een merkbare opbouw voordoet.

De logica hier is dat de afzetting vrij zuur is en de levensduur van de haard kan verkorten door de verschillende componenten van het prefabsysteem te corroderen. Dit geldt vooral als het meer dan een jaar geleden is dat je het hebt gebruikt of als je je niet kunt herinneren wanneer het voor het laatst is schoongemaakt. Rookkanalen van ovens moeten ook worden gereinigd, dus verwaarloos de regelmatige reiniging van die ontluchtingssystemen niet. In deze situaties kan een gekwalificeerde schoorsteenprofessional bepaalde chemische reinigingsmiddelen gebruiken om de chemische samenstelling van de harde of plakkerige laag creosoot te veranderen, zodat deze kan worden verwijderd.

Helaas kan het schoonmaken van een schoorsteen behoorlijk gevaarlijk zijn, en als je niet zeker weet wat je doet, kan het nog erger worden. Een andere reden waarom u de schoorsteen misschien wilt laten reinigen, is dat als u van plan bent hem te verbouwen, u net zo goed het vuil en vuil eruit kunt halen voordat u hem renovert, zodat u hem kunt gebruiken zodra hij klaar is. Hoewel u een professional moet inhuren om uw schoorsteen jaarlijks te laten reinigen en inspecteren, kunt u ook de beste praktijken volgen om uw schoorsteen het hele jaar door te helpen onderhouden. Tijdens deze inspecties eventuele defecten of problemen die kunnen worden vastgesteld die actie vereisen, zelfs als reiniging niet nodig is.

Vervolgens pakte hij een staalborstel en wreef eenvoudig elke opbouw weg van de hoofdopening naar de open haard, zonder zelfs maar de schoorsteen in te gaan om iets schoon te maken. Het proces duurde niet lang, ze vertelden me wat ze vonden, maakten de schoorstenen schoon en lieten geen spoor van vuil, roet of aarde achter. Een haardreinigingslogboek helpt schoorsteenbranden te voorkomen en ze helpen bij het verwijderen van vuil dat langs de schoorsteenwanden is afgezet Huiseigenaren worden aangespoord om hun schoorstenen te laten inspecteren op creosootopbouw en indien nodig in het voorjaar van elk jaar schoon te maken. U denkt misschien dat uw schoorsteen alleen hoeft te worden schoongemaakt als u hout verbrandt, maar de NFPA raadt aan om elk jaar een professionele schoorsteenreiniger uw schoorsteen en open haard te laten inspecteren, onderhouden en reinigen.

Als u een olie-oven heeft, moet u uw schoorsteen jaarlijks laten reinigen en inspecteren, aangezien oliebrandstof een bijproduct produceert dat olieroet wordt genoemd. Toch blijven sommige huiseigenaren dit aanzienlijke risico negeren en nemen ze geen goede maatregelen als het gaat om schoorsteenreiniging.