Hoe vaak moet je je schoorstenen laten schoonmaken?

Om er zeker van te zijn dat al uw systemen in goede staat verkeren en naar behoren werken, wordt het aanbevolen dat huiseigenaren jaarlijks een schoorsteeninspectie krijgen. De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om ook elk jaar een schoorsteenreiniging te laten doen, vooral als ze hun open haard regelmatig gebruiken. Andere ventilatiesystemen die op ovens en kachels zijn aangesloten, moeten ook regelmatig worden gereinigd om een veiligere werking te behouden. Systemen voor open haarden, kachels, ovens en verwarmingstoestellen zijn belangrijk voor de veiligheid van uw huis en gezin en geen gebied om te verwaarlozen of te bezuinigen.

Riskeer niet de kans dat een onontdekt defect kan veranderen in een dure reparatie of erger nog - een schoorsteenbrand. U moet jaarlijks een schoorsteeninspectie ondergaan door een gerenommeerde schoorsteenvegerorganisatie zoals Petro. Afhankelijk van hoe vaak u uw haard gebruikt om hout te verbranden, hopen zich creosootresten op in uw schoorsteen. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid creosoot die aan de wanden van uw schoorsteen wordt geplakt, zoals het volume van de luchtstroom in uw schoorsteen en het verbranden van onjuist gekruid hout, die een dergelijke opbouw aanmoedigen.

Creosoot zal zich ook ophopen in het rookkanaal als je onverbrand hout in de vuurhaard hebt. Van alle klusjes die je probeert om bovenop te blijven in je huis (messing schoonmaken, mortel schoonmaken, schimmel opruimen, regelmatig schoonmaken), is de kans groot dat het schoonmaken van de schoorsteen niet bovenaan je lijst staat. Terwijl je gezellig voor de open haard zit te staren in de knetterende vlammen, zijn roetachtige opbouw en brandbare resten niet bepaald romantische dingen om over na te denken (uit het zicht, uit het hoofd, toch?). Hebben we nu je aandacht? Ja.

Net als bij een houtgestookte opstelling, moeten schoorstenen van gashaarden eenmaal per jaar worden geïnspecteerd en schoongemaakt. Het is niet zozeer de creosoot om je zorgen over te maken, maar een vogelnest moet misschien worden verwijderd. Deze vraag hangt ook sterk af van hoe vaak je je open haard of kachel gebruikt. De National Fire Protection Association (NFPA) zegt: „Open haarden, schoorstenen, rookkanalen en ventilatiesystemen moeten minstens één keer per jaar worden geïnspecteerd op vrijheid van afzettingen, deugdelijkheid en correcte speling.

Onderhoud, reparaties en reiniging moeten indien nodig worden uitgevoerd. Zelfs als u uw schoorsteen niet vaak gebruikt, kunnen wasberen, vogels, eekhoorns en andere dieren uw schoorsteen gebruiken voor een broedgebied. Dit maakt de open haard onveilig in gebruik zonder het opgehoopte puin van ongedierte te verwijderen. Wind, regen en sneeuw blazen ook bladeren en takken in onbeschermde schoorsteenopeningen.

Zorg dat u de nodige gereedschappen voor dit doe-het-zelfproject voor schoorsteenreiniging op een rij hebt staan voordat u begint, u bespaart tijd en frustratie. Plus, als de buitenschoorsteen een gebarsten kroon heeft of als de mortelverbindingen in slechte staat verkeren, kan vocht het schoorsteensysteem binnendringen en ervoor zorgen dat de rookkanaaltegels afbreken. Toch blijven sommige huiseigenaren dit aanzienlijke risico negeren en nemen ze geen juiste maatregelen als het gaat om schoorsteenreiniging. De volgende informatie helpt u te beslissen hoe vaak u schoorsteenhaarden, voeringen, dempers en rookkamers moet reinigen.

Telkens wanneer u hout verbrandt in uw open haard of houtkachel, worden teer en creosoot (licht ontvlambaar) gevormd en na verloop van tijd opgebouwd aan de binnenkant van uw schoorsteen. Een gecertificeerde schoorsteenveger, zoals het team van Petro, kan de binnenkant van uw schoorsteen veilig maken, zelfs als u hem alleen gebruikt voor ventilatie van uw oven of verwarmingssysteem. Uw CSIA-gecertificeerde schoorsteenveger voert de Level I-inspectie uit en kan de algehele toestand van de schoorsteen bepalen en u laten weten of schoorsteenreiniging nodig is. Als ze schade oplopen door een schoorsteenbrand, is de professionele aanbeveling om de schoorsteen niet langer te gebruiken totdat u het apparaat vervangt.

Dezelfde problemen (creosoot- en roetopbouw) doen zich voor in schoorstenen van houtkachels en gewone schoorstenen met open haard. De inspectie zal ervoor zorgen dat de schoorsteen-, voering- en ontluchtingssystemen adequaat en in goede staat zijn om de veranderingen aan te kunnen. Veel mensen wachten tot koud weer om de hoek is om een inspectie te krijgen, wat betekent dat schoorsteenvegers vaak solide worden geboekt. Sommige „schoorsteenvegende logproducten” beweren te helpen bij het vertragen van de opbouw van creosoot, en sommigen van hen doen dat.

Ten eerste kan uw schoorsteen in brand vliegen en dan verspreidt het vuur zich onmiddellijk naar verschillende delen van uw huis. Het schoonhouden van het schoorsteensysteem en vrij van obstakels is om een aantal redenen essentieel, die allemaal te maken hebben met de veiligheid, de werking of de levensduur van uw schoorsteensysteem. Volgens de NFPA of de National Fire Protection Association moet schoorsteenreiniging of schoorsteenvegen minstens één keer per jaar worden uitgevoerd. .