Waarom schoorsteenreiniging?

Als je je schoorsteen niet één keer per jaar laat schoonmaken, bouwt zich creosoot op in je schoorsteen, wat kan leiden tot een schoorsteenbrand. Ook kan een vuile schoorsteen giftige, dodelijke gassen zoals koolmonoxide veroorzaken die schadelijk zijn om in te ademen. Uw schoorsteen is een belangrijk ventilatiesysteem waarmee rook, gifstoffen en gevaarlijke dampen het huis kunnen ontsnappen. Met een schone schoorsteen kunnen al deze gevaarlijke dampen vrij uw huis verlaten.

Na verloop van tijd verschijnt creosoot in een vuile schoorsteen. Creosoot is een zwart, kleverig residu dat achterblijft in je schoorsteen wanneer hout wordt verbrand of wanneer er niet genoeg ventilatie is. Het probleem met creosoot is dat het licht ontvlambaar is, waardoor het een van de belangrijkste oorzaken is van schoorsteenbranden. Er is niets belangrijker dan uw huis en gezin veilig te houden terwijl u geniet van de open haard of houtkachel in de koelere maanden.

Uw schoorsteen is een belangrijk ventilatiesysteem waardoor rook, gifstoffen en gevaarlijke dampen het huis kunnen ontsnappen. Een schone schoorsteen betekent een veiligere, efficiëntere open haard en verwarmingstoestel voor thuis. Er is geen „harde en vaste vuistregel” over hoe vaak u uw schoorsteen moet reinigen. Een onderzoek door een ervaren schoorsteenveger is de enige manier om erachter te komen of uw schoorsteen, of het nu metselwerk of metaal is, moet worden schoongemaakt.

Het zijn niet echt de boomstammen die veel doen, maar de chemicaliën erin. Sommige „schoorsteenvegende logproducten beweren te helpen bij het vertragen van de opbouw van creosoot, en sommigen van hen doen dat. Degenen die enigszins effectief zijn in het onderhouden van uw schoorsteen tussen reinigingen, bevatten chemicaliën die vergelijkbaar zijn met de chemicaliën die worden gebruikt door schoorsteenvegers voor professionele reinigingen. Als u de „kleine lettertjes voor deze logboeken leest, zult u zien dat de chemicaliën die erin zijn ingebed zijn gelabeld „kunnen (het operatieve woord) creosoot met maar liefst 60 procent verminderen.

De Washington Public Fire Educators Association weerlegt dit echter door de volgende verklaring te publiceren. Telkens wanneer u hout verbrandt in uw open haard of houtkachel, worden teer en creosoot (licht ontvlambaar) gevormd en na verloop van tijd opgebouwd aan de binnenkant van uw schoorsteen. Volgens de National Fire Protection Association (NFPA) waren schoorsteenbranden de oorzaak bij ongeveer 30 procent van de huisbranden. Zoals bij alle fossiele verbrandingstoestellen, kleeft bij elk brandend vuur een bepaalde hoeveelheid residu van creosoot en roet aan het rookkanaal en het metselwerk in de schoorsteen.

De meeste mensen hebben hun schoorstenen professioneel schoongemaakt en u moet jaarlijks een inspecteur naar uw schoorsteen laten kijken. De omstandigheden die de neiging hebben creosootopbouw aan te trekken, zijn onder meer het natuurlijke gebrek aan luchttoevoer in schoorstenen, brandend hout dat onvoldoende kruiden mist, en koele schoorsteentemperaturen die voorkomen in omgevingen met vier seizoenen. Volgens de National Fire Protection Association (NFPA) moet je minstens één keer per jaar een schoorsteenveger en inspectie krijgen. We gebruiken elektrische apparatuur met kabels, kettingen en borstels samen met schrapers en krachtige chemische verbindingen om uw schoorsteen te ontdoen van wat brandstof zou kunnen zijn voor een schoorsteenbrand.

Mochten ze schade oplopen door een schoorsteenbrand, dan is de professionele aanbeveling om de schoorsteen niet langer te gebruiken totdat u het apparaat vervangt. Afhankelijk van hoe vaak u uw haard gebruikt om hout te verbranden, hopen zich creosootresten op in uw schoorsteen. Helaas ervaren duizenden huiseigenaren elk jaar miljarden dollars aan materiële schade en verwondingen door het niet erkennen van het belang van schoorsteenreiniging. Een professionele schoorsteenreiniging door een gecertificeerde schoorsteenveger zal de efficiëntie van uw open haard en andere huishoudelijke verwarmingstoestellen aanzienlijk verhogen, zodat warme lucht binnen blijft en de gevaarlijke dampen buiten blijven.

Ontdek deze belangrijke voordelen van schoorsteenreiniging en u kunt uw huis en gezin veilig houden.