Hoe schoon schoorsteen in je eentje?

Verwijder het stof en vuilMaak de onderkant van het rookkanaal schoon met een staalborstel, Veeg het vuil van binnenuit de haard (en de rookplank, indien toegankelijk) op met een bezem en stoffer, Bevestig de demper indien nodig opnieuw, Gooi creosoot op de juiste manier weg volgens lokale vereisten. Er zijn veiligheidsproblemen voor zowel de professional als de doe-het-zelvers die ervoor kozen om hun eigen schoorsteenkanaal schoon te maken. Vanuit de open haard wordt de persoon die de rookgasreiniging uitvoert blootgesteld aan gevaarlijke materialen zoals roet, creosoot en schadelijke dampen. Een masker van professionele kwaliteit is vereist.

Een snelle manier om erachter te komen of uw schoorsteen moet worden schoongemaakt, is door het punt van uw haardpook langs de binnenkant van uw schoorsteenvoering te laten lopen. Daarnaast heb je een stofmasker van hoge kwaliteit nodig, een paar verschillende soorten schoorsteenborstels en een stevige ladder waarmee je op het dak kunt komen. Organisch, brandbaar puin kan de schoorsteen binnendringen, gebracht door de elementen of door vogels, ongedierte en andere dieren. Als de schoorsteen schoon wordt maar het huis vuil wordt tijdens het proces, dan is dat een ondraaglijk resultaat.

De schoorsteeninspectie bevestigt dat de zichtbare delen van uw schoorsteen in orde zijn, waardoor het risico voor huis en gezin verder wordt verminderd. Gebruik vervolgens een schoorsteenborstel die aan verlengpijpen is bevestigd, en schrobt u de binnenkant van de schoorsteen van onder naar boven met op en neer bewegingen. schoorsteenvegers kunnen 40 tot 50 schoorsteenbranden per jaar zien, en meer dan de helft van de schoorstenen die ze bedienen, vereisen extra reiniging omdat de huiseigenaren te lang wachten voordat ze bellen. Volgens het Chimney Safety Institute of America (CSIA) kunnen schoorsteenbranden 2.000F bereiken, wat heet genoeg is om gemetselde schoorsteenvoeringen te kraken en mogelijk een brand te veroorzaken in de omliggende houtlijsten.

Als u regelmatig uw open haard of houtkachel gebruikt, maar u zich niet kunt herinneren wanneer uw schoorsteen voor het laatst is schoongemaakt, is deze waarschijnlijk te laat. Professionals doen dit elke dag, dus het houden van een schone werkruimte wordt een tweede natuur voor de getrainde schoorsteenveger. Als je extreem comfortabel bent met hoogtes en ervaring hebt met het schalen van het dak van je huis, is het mogelijk om je eigen schoorsteen schoon te maken. Een schone, goed onderhouden schoorsteen bespaart u geld en voorkomt problemen en ja, er zijn delen van het werk dat u zelf kunt doen.

Deze praktijk moedigt hete, schoon brandende branden aan die de minste creosoot genereren, met andere woorden, de soorten branden die je zo lang mogelijk van het dak houden. Het schoonmaken van de schoorsteen vanuit je open haard is een van de meest rommelige klussen die je je kunt voorstellen, dus het kan het beste aan professionals worden overgelaten. Of u nu besluit een professional in te schakelen of uw eigen schoorsteenreiniging probeert, er zijn een paar essentiële elementen waar u op moet letten bij deze specifieke onderhoudstaak voor schoorstenen in huis.