Hoe open je schoorsteen voor reiniging?

Verwijder onverbrande hout en as uit het vuurkastgedeelte van de haard. Open de klep en maak deze indien mogelijk los. Bedek de voorkant van de haard met plastic voering en sluit deze volledig af met ducttape of andere zware tape om te voorkomen dat stof de kamer vult terwijl u het rookkanaal poetst. Beneden opent u de demper van de haard volledig.

Voordat je de schoorsteenkap vervangt, kijk je met een zaklamp in de schoorsteen om te zien of er plekken zijn die je hebt gemist. Als uw borstel bijvoorbeeld vast komt te zitten in een scheur en u uw schoorsteen niet hebt schoongemaakt na een lange periode van onbruik, moet u een professional inschakelen. Maar neem altijd contact op met uw plaatselijke stadhuis of uw afvalverwijderingsfaciliteit om te zien of er specifieke richtlijnen of instructies zijn voor het verwijderen van creosoot die u uit uw schoorsteen hebt schoongemaakt. Volgens het Chimney Safety Institute of America (CSIA) kunnen schoorsteenbranden 2.000F bereiken, wat heet genoeg is om gemetselde schoorsteenvoeringen te kraken en mogelijk een brand te veroorzaken in de omliggende houtlijsten.

Organisch, brandbaar puin kan de schoorsteen binnendringen, gebracht door de elementen of door vogels, ongedierte en andere dieren. Een snelle manier om erachter te komen of uw schoorsteen moet worden schoongemaakt, is door het punt van uw haardpook langs de binnenkant van uw schoorsteenvoering te laten lopen. Om toegang te krijgen tot het rookkanaal, verwijdert u de schoorsteenkappen door de schroeven op de doppen uit te draaien met uw accuboormachine. Als je extreem comfortabel bent met hoogtes en ervaring hebt met het schalen van het dak van je huis, is het mogelijk om je eigen schoorsteen schoon te maken.

Daarnaast heb je een stofmasker van hoge kwaliteit nodig, een paar verschillende soorten schoorsteenborstels en een stevige ladder waarmee je op het dak kunt komen. Gecertificeerde schoorsteenvegers zijn getraind om aantasting van de schoorsteen en ontluchtingsproblemen te herkennen en kunnen de toestand van uw schoorsteen van uw haard beoordelen. Reik met een schoorsteenborstel met een kleinere diameter door de opening en schrob zo ver in de schoorsteen als de borstel kan reiken. Als u ervoor kiest om een schoorsteenveger te huren, kunt u een snelle doorlooptijd verwachten als u ze eerder laat komen, idealiter in de zomer.

Hoewel schoorstenen voor houtkachels en die voor zwaar gebruikte haarden jaarlijks moeten worden schoongemaakt, is het waarschijnlijk dat uw gas- of olieschoorsteen alleen een inspectie van niveau 1 nodig heeft. Het is essentieel om dit gummy, stinkende bijproduct van verbranding te begrijpen als je wilt weten hoe je een schoorsteen moet reinigen. Dit groene hout brandt niet netjes en stuurt veel onverbrande deeltjes (rook) door de schoorsteen, waar ze zich ophopen als creosoot en roet.