Waarom schoorsteenveger op bruiloft?

Toen mensen een schoorsteenveger zagen, dachten ze dat ze gezegend zouden zijn met geluk, en naarmate de jaren verstreken, werd het een traditie om een schoorsteenveger je bruiloft bij te laten wonen, waardoor je toekomstige huwelijk met veel geluk en geluk zegende. In Engeland wordt het als heel gelukkig beschouwd om op je trouwdag een schoorsteenveger te zien. Dit geldt voor zowel de bruid als de bruidegom. We hebben het idee van de geluksschoorsteenveger al eens eerder genoemd.

Met name wordt gedacht dat schoorsteenvegers geluk hebben voor bruiloften en pasgetrouwden. Maar waarom? Dat is een interessante vraag om te stellen, namelijk omdat het antwoord varieert. Verschillende legendes dienen om uit te leggen waarom sweeps zo goed zijn om rond te hebben op je trouwdag, en met Valentijnsdag op een steenworp afstand lijkt het passend om dit nog wat meer te ontdekken. Amerikanen hebben nog nooit gehoord van de interessante verhalen over de schoorsteenvegers van de bruiloft.

In Europa worden schoorsteenvegers speciaal uitgenodigd bij de huwelijksceremonies en kussen ze de bruid en schudden de bruidegom de hand. Schoorsteenvegers worden beschouwd als dragers van geluk voor bruiloften. Maar waarom? Nou, het is een interessante vraag om op te stellen omdat de antwoorden variëren. Lees verder om meer te weten te komen over de verhalen van geluksschoorsteenvegers.

In sommige Europese landen gingen schoorsteenvegers op nieuwjaarsdag van deur tot deur om mensen veel succes te wensen, en ongetwijfeld om hen eraan te herinneren hun schoorsteen te laten vegen. De traditie van veegbewegingen die dergelijke formele kleding dragen, lijkt te dateren uit het midden van de 19e eeuw toen ze de afgedankte kleding van hoogwaardigheidsbekleders van de stad begonnen te ontvangen; in het bijzonder, die van de plaatselijke begrafenisondernemer. Het zou iets te maken kunnen hebben met de oude Romeinse associatie tussen roet en vruchtbaarheid, zegt hij Vulcan, de god van vuur en smederij, was getrouwd met Venus, de godin van de liefde of een oude traditie om op nieuwjaarsdag de open haard uit te vegen, voor veel geluk. Ongeacht het verhaal dat je kiest te geloven, elk komt met de opvattingen dat niet alleen schoorsteenvegers naar je bruiloft moeten komen, maar er gewoon een zien, zijn hand schudden of een kus van hem krijgen op je trouwdag zal geluk brengen in je nieuwe huwelijk.

Later, toen de jongste dochter van de koning zou trouwen, stuurde koning George een schoorsteenveger omdat hij geloofde dat de aanwezigheid van een schoorsteenveger geluk en geluk zou brengen aan zijn dochter in haar huwelijk, en de eeuwenoude traditie begon en het geluk wordt nog steeds doorgegeven tot op de dag van vandaag. Hoewel de vrouw verloofd was met iemand anders, werd ze meteen verliefd op de schoorsteenveger en waren ze al snel getrouwd. Op sommige ansichtkaarten uit de 19e en 20e eeuw waren tekenen van geluk gedrukt, waaronder vaak een schoorsteenveger, paddenstoelen, klavertjes vier en een roze varken. Er zou een morele dimensie kunnen zijn, van zichzelf vernederen op een ietwat trotse dag een bruid helemaal in het wit gekleed neemt een risico door een roetzwaai een kus op de wang te geven.

Het is ook een algemene overtuiging dat schoorsteenvegers de oude versleten staarten en hoge hoeden hebben meegenomen die begrafenisondernemers weggooiden, waardoor hun beroep een respectabeler beeld kreeg. De koning vaardigde een koninklijk besluit uit dat schoorsteenvegers geluk brengen en met het grootste respect moeten worden behandeld. De koning toonde enorme dankbaarheid en verklaarde dat alle schoorsteenvegers vanaf die dag als geluk moesten worden beschouwd. De meeste dagen, Giddings en zijn kleine team bij Millborrow Chimney Sweeps in West Sussex zijn bezig met het schoonmaken van schoorsteenkanalen in Victoriaanse rijtjeshuizen en houtvuur-pizzarestaurants.

Het verhaal van de gelukkige schoorsteenveger is terug te voeren tot de 18e eeuw tot een parade die aanwezig was door koning George III, waar wordt gemeld dat het paard van de koning werd geschrokken door een kloppende hond tussen de menigte en zijn paard vervolgens vastgeschroefd.