Wat doet het schoonmaken van een schoorsteen?

De taak van de schoorsteenveger is om roet, verstoppingen en opgebouwde creosoot uit uw schoorsteenvoering, vuurhaard, rookkamer en demper te verwijderen. Deze reiniging zorgt voor een veiligere werking van uw systeem tijdens het verwarmingssysteem. Een ander idee om uit te proberen wanneer het tijd is om je schoorsteen schoon te maken, is een schoorsteenveger. Een haardreinigingslogboek helpt schoorsteenbranden te voorkomen en ze helpen bij het verwijderen van vuil dat langs de schoorsteenwanden is afgezet Deze kleverige afzettingen worden creosoot genoemd.

Creosoot die gedurende een lange periode wordt afgezet, wordt licht ontvlambaar en is vaak de oorzaak van schoorsteenbranden. Het verwijderen van creosoot is van vitaal belang voor uw veiligheid. Veegstammen zijn populair vanwege hun gebruiksgemak voor het verwijderen van creosoot. Het enige dat u hoeft te doen, is het blok uit de verpakking halen en in een verlichte houtgestookte open haard plaatsen.

Het zijn niet echt de boomstammen die veel doen, maar de chemicaliën erin. Sommige „schoorsteenvegende logproducten beweren te helpen bij het vertragen van de opbouw van creosoot, en sommigen van hen doen dat. Degenen die enigszins effectief zijn in het onderhouden van uw schoorsteen tussen reinigingen, bevatten chemicaliën die vergelijkbaar zijn met de chemicaliën die worden gebruikt door schoorsteenvegers voor professionele reinigingen. Schoorsteenvegers gebruiken een borstel met zware metalen haren om uw schoorsteen schoon te maken.

Deze gereedschappen zijn lange staven, met de borstelharen helemaal aan de punt. Professionele schoorsteenvegers worden ook uitgerust met handschoenen, brillen en maskers om zichzelf te beschermen tegen roet en as. Schoorstenen moeten uiterlijk in de vroege herfst worden schoongemaakt, vóór het brandseizoen. Als u ervoor kiest om een schoorsteenveger te huren, kunt u een snelle doorlooptijd verwachten als u ze eerder laat komen, idealiter in de zomer.

Voor zelfreiniging is de nazomer de beste tijd, omdat u kunt rekenen op een droog, veilig dak en de milde omstandigheden die u nodig hebt om het werk te doen. Net zoals uw oven profiteert van een jaarlijkse afstelling, kan een jaarlijkse schoorsteeninspectie uw brandstofgebruik verbeteren als u uw haard regelmatig heeft en gebruikt. Zonder de juiste apparatuur om het werk te doen, kunt u uitglijden en uzelf verwonden of worden geraakt door rondvliegend puin dat uit de schoorsteen komt. Zorg dat de nodige gereedschappen voor dit doe-het-zelfproject voor het reinigen van schoorstenen in de rij staan voordat u begint, bespaart u tijd en frustratie.

Het schoonmaken van de schoorsteen vanuit je open haard is een van de meest rommelige klussen die je je kunt voorstellen, dus het kan het beste aan professionals worden overgelaten. Moderne geprefabriceerde metalen schoorstenen zijn speciaal behandeld om de hoge temperaturen van een schoorsteenbrand te weerstaan zonder ernstige schade op te lopen. Het derde type creosoot is een teerachtige coating die veel moeilijker te verwijderen is, zelfs met stijve schoorsteenborstels, schrapers of krachtige roterende zwepen. Hoewel er enkele doe-het-zelfreinigingsopties op de markt zijn, wilt u een betrouwbare, professionele schoorsteenveger bij u in de buurt vinden.

Uiteindelijk bereikt u de rookplank, meestal een stoppunt voor de meeste doe-het-zelf schoorsteenveegoperaties. Er is geen simpele vuistregel voor hoe vaak je je schoorsteen moet reinigen, zoals schoonmaken na 50 keer gebruik of een jaar. Een groot aantal huisbranden begint wanneer zich creosoot (een koolstofhoudende chemische stof) ophoopt op de binnenkant van uw schoorsteen. Er zijn commerciële schoorsteendeodorants die redelijk goed werken, en veel mensen hebben goede resultaten met het plaatsen van zuiveringszout of zelfs kattenbakvulling in de open haard om de geur te absorberen.

Statistieken van het Chimney Safety Institute of America (CSIA) geven aan dat er jaarlijks meer dan 25.000 schoorsteenbranden zijn in de VS. Ik had net een schoorsteenveger bij mij thuis, en hij vertelde me dat de creosoot in mijn schoorsteen behoorlijk dik was (hij gebruikte de term 'level 3' creosoot). De omstandigheden die de neiging hebben creosootopbouw aan te trekken, zijn onder meer het natuurlijke gebrek aan luchttoevoer in schoorstenen, brandend hout dat onvoldoende kruiden mist, en koele schoorsteentemperaturen die voorkomen in omgevingen met vier seizoenen. Het is het beste om schoorsteenreiniging over te laten aan een gecertificeerde professional om branden of andere problemen met uw schoorsteen te voorkomen.