Bij schone schoorsteen?

Schoorstenen moeten uiterlijk in de vroege herfst worden schoongemaakt, vóór het brandseizoen. Als u ervoor kiest om een schoorsteenveger te huren, kunt u een snelle doorlooptijd verwachten als u ze eerder laat komen, idealiter in de zomer. In de 21ste eeuw is het vermijden van een huisbrand net zo belangrijk. Hoewel de meeste hedendaagse huiseigenaren hun open haarden gebruiken voor gezelligheid of op afstand bestuurbare aardgasvlammen hebben om hun branden van brandstof te voorzien, gebruikt de meerderheid nog steeds hout om te verbranden en zijn ze vatbaar voor creosootophoping in hun dempers en rookkanalen.

Huiseigenaren worden aangespoord om hun schoorstenen te laten inspecteren op creosootopbouw en indien nodig in het voorjaar van elk jaar schoon te maken. Volgens de National Fire Protection Association is het een goed idee om uw schoorsteen één keer per jaar te laten reinigen. Zelfs als u uw schoorsteen niet veel gebruikt, moet deze nog steeds worden geïnspecteerd omdat dieren nesten in de schoorsteen kunnen bouwen en uw rookkanaal kunnen blokkeren. Jaarlijks onderhoud, inclusief reiniging en inspectie, wordt aanbevolen.

Net als bij een houtgestookte opstelling, moeten schoorstenen van gashaarden eenmaal per jaar worden geïnspecteerd en schoongemaakt. Het is niet zozeer de creosoot om je zorgen over te maken, maar een vogelnest moet misschien worden verwijderd. Als het gaat om het schoonmaken van de schoorsteen, zijn de beste tijden zelfs in het voorjaar en de zomer. Het karwei vroeg in het jaar doen is op meer manieren nuttig dan je misschien denkt.

Het is het beste om schoorsteenreiniging over te laten aan een gecertificeerde professional om branden of andere problemen met uw schoorsteen te voorkomen. Of u uw haard nu regelmatig gebruikt of niet, u moet een schoorsteenreiniging laten uitvoeren om opbouw en vuil te verwijderen. Veel mensen met open haarden wachten tot het laatste moment om een schoorsteenveger op te roepen en hun open haard te laten schoonmaken, wat leidt tot niets minder dan een catastrofe voor alle betrokkenen. U kunt verwachten dat een schoorsteenschoonmaakprofessional ongeveer een uur of twee nodig heeft om een gemiddelde jaarlijkse schoorsteenveger te voltooien.

Soms is de opbouw in een schoorsteen zo overvloedig dat je je open haard pas kunt gebruiken als deze is schoongemaakt. Hoewel ze u kunnen helpen uw schoorsteen te onderhouden tussen professionele schoorsteenvegerreinigingen, vervangen ze niet de noodzaak van regelmatige schoorsteeninspecties en -reinigingen. Er is geen simpele vuistregel voor hoe vaak je je schoorsteen moet reinigen, zoals schoonmaken na 50 keer gebruik of een jaar. Deze vergoeding moet zowel een inspectie (voor algemene veiligheidsevaluatie) als een volledige reiniging of sweep omvatten.

Degenen die enigszins effectief zijn in het onderhouden van uw schoorsteen tussen reinigingen, bevatten chemicaliën die vergelijkbaar zijn met de chemicaliën die worden gebruikt door schoorsteenvegers voor professionele reinigingen. Dit geldt vooral als het meer dan een jaar geleden is dat je het hebt gebruikt of als je je niet kunt herinneren wanneer het voor het laatst is schoongemaakt. Door schoon te maken in de herfst- en wintermaanden, is het in wezen een race tegen de klok om de open haard in de best mogelijke staat te krijgen voordat het koude front doorkomt - als dat nog niet het geval is. Een open haard die niet is schoongemaakt of onderhouden, kan de waarde van uw huis beïnvloeden, en als u deze laat schoonmaken, kunt u op de hoogte worden gebracht van eventuele reparaties of vervangingen die moeten worden uitgevoerd.

Tijdens deze inspecties eventuele defecten of problemen die kunnen worden vastgesteld die actie vereisen, zelfs als reiniging niet nodig is. Als u bijvoorbeeld van plan bent uw open haard te schilderen, is het een goed idee om de schoorsteen eerst te laten reinigen, zodat vuil of resten niet naar beneden vallen en de verf verpesten.